Thursday, November 10, 2011

HOBI TERBARU

Hobi lama yang baru berputik kembali.....

Sebenarnya dulu-dulu memang saya suka sangat baca novel. Novel yang masih ada dalam simpanan saya, Jauh karya Aisya Sofea. Pernah juga cuba menulis cerita heheh...tapi tak pernah habis ;-(
Selepas menonton drama Nora Elena kat TV3 dulu tu saya teringin sekali nak membaca novelnya, Kasih Yang Suci oleh Meen Zulaikha. Bila balik kampung rumah mertua rupa-rupanya adik ipar saya pun berkongsi minat yang sama. Banyak koleksi novel yang menarik ada dalam simpanan. So saya pun pinjamlah novel Kasih Yang Suci tu. Memang best dan menyentuh kalbu...

Dua hari yang lepas saya bawa anak-anak ke kedai buku MPH di SP sebab nak beli bahan bacaan untuk mereka. Ternampaklah novel Ombak Rindu karya Fauziah Ashari ni yang gambar kat depannya ada Aaron Aziz ! Baca sinopsis kat belakang macam best aje terus saya beli. Pagi tadi dah selesai baca...boleh baca sinopsis ceritanya kat bawah ni. Ceritanya memang best dan sangat berkesan.

Sekarang ni saya mula baca novel yang dipinjam daripada adik ipar masa balik raya haji baru ni, Surat Ungu Untuk Nuha oleh Noor Suraya. Satu lagi yang saya pinjam tapi belum sempat baca bertajuk Cinta Kau & Aku oleh Siti Rosmizah.



Sinopsis : OMBAK RINDU
( Sumber : Resensi Novel Melayu )

IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.

Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?

Harga : RM 19.90

Halaman :576

ISBN : 983-124-029-9



Saturday, October 29, 2011

Zulhijjah & Idiladha : Beberapa Isu & Hukum

Buat peringatan dan renungan bersama sempena bulan Zulhijjah dan sambutan hari raya Aidiladha tak lama lagi...
Boleh baca artikel sepenuhnya dan senarai rujukan di SINI.


ZULHIJJAH & IDILADHA : BEBERAPA ISU & HUKUM
Oleh : Zaharuddin Abd Rahman

KULLU 'AM WA ANTUM BI KHAIRIN..
Bulan Zulhijjah, khususnya sepuluh hari awalnya adalah merupakan peluang kedua selepas Ramadhan untuk umat Islam mendapatkan gandaan keredhaan, keampunan dan pahala amalan.

Disebutkan oleh Nabi SAW :

"Sebaik-baik hari di dunia adalah sepuluh hari itu" (Riwayat al-Bazzar ; Albani : Sohih).

Allah SWT pula berfirman :
وَالْفَجْرِ وَلَيَالٍ عَشْرٍ

"Demi Fajar dan hari-hari yang sepuluh" ( Al-Fajr : 1).

Majoriti ulama menyatakan hari sepuluh itu merujuk kepada hari pertama hingga sepuluh Zulhijjah dan bukannya sepuluh terakhir Ramadhan. (Zad Al-Ma'ad, Ibn Qayyim).

Ia juga disebut oleh Nabi SAW dalam hadith lain :

"Tiada hari-hari yang lebih disukai oleh Allah SWT untuk hambanya memperbanyakkan amalan dari sepuluh hari ini" (Riwayat Al-Bukhari).

AMALAN-AMALAN UTAMA

Manakala amalan-amalan yang digalakkan sepanjang sepuluh awal Zulhijjah yang amat besar pahalanya ini antaranya :-

a) Zikir : Iaitu dengan memperbanyakkan zikir Subhanallah, Alhamdulillah, La ilaha Illa Allah dan Allahu Akbar.

Ia bersumber dari hadith riwayat At-Tabrani yang diakui sohih oleh Imam Al-Munziri. Allah SWT juga menyebut ertinya : "Supaya mereka menyaksikan berbagai perkara yang mendatangkan faedah kepada mereka serta memperingati dan menyebut nama Allah, pada hari-hari yang tertentu.." (Al-Hajj : 28).
Ibn Abbas r.a mentafsirkan erti ‘hari-hari tertentu' adalah sepuluh hari Zulhijjah ini dan inilah pendapat majoriti ulama jua.
b) Berpuasa : Amat digalakkan berpuasa pada satu hingga sembilan Zulhijjah bagi orang yang tidak menunaikan Haji. Hari Arafah (9 Zulhijjah ) pula adalah hari yang terbaik untuk berpuasa.

Nabi SAW bersabda tentang kelebihan hari Arafah :

"Tiada hari yang lebih banyak Allah membebaskan hambanya lebih dari hari Arafah" (Riwayat Muslim).

Nabi SAW juga bila ditanya tentang kelebihan berpuasa pada hari Arafah ini menjawab, ia menghapuskan dosa yang lalu dan tahun kemudiannya.

c) Melakukan lain-lain amalan seperti bersedeqah, membaca Al-Quran, solat sunat dan lain-lain. Ia semuanya termasuk di dalam umum hadith yang menunjukkan ianya amat disukai oleh Allah SWT.

d) Menjauhi maksiat dan masa terbaik untuk memulakan tawbat bagi sesiapa yang masih berfikir-fikir dan menangguhnya. Amat biadap jika umat Islam bersukaria dengan melampaui batas haram di hari yang amat agung di sisi Allah SWT ini.

Bertawbatlah dengan sebenar-benar tawbat dan sedarilah bahawa hidup ini sementara dan seluruh keseronokannya adalah tipu daya semata-mata.

e) Bertakbir : Ibn Abi Shaibah menyebut bahawa `Ali KW menunjukkan bahawa permulaan takbir bermula sejurus selepas solat Subuh hari Arafah sehingga hujung waktu ‘Asar hari ketiga Tashriq.
f) Berkorban : Allah SWT berfirman : ertinya : "dan berdoalah dan berkorban". Allah SWT juga menyebut :
وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوب

Ertinya : "Sesiapa yang membesarkan syiar Allah (berkorban) maka ia adalah dari tanda ketaqwaan hati" (Al-Hajj : 32)

Sebuah hadis menyebut :
ما عمل آدمي من عمل يوم النحر أحب إلى الله من إهراق الدم

Ertinya : "Tiadalah amalan anak Adam yang lebih disukai oleh Allah SWT pada hari kurban kecuali berkorban ( dengan menyembelih binatang)" ( Riwayat At-Tirmidzi, Abu Daud ; Gharib, namun terdapat rawi yang dipertikaikan )

POTONG KUKU, RAMBUT & HUKUM QURBAN

Hukum berkorban adalah sunat muakkad (yang dituntut) bagi orang yang mempunyai lebihan dan kemudahan harta. Demikian pendapat majoriti ulama termasuklah sahabat besar seperti Abu Bakar as-Siddiq r.a, Umar al-Khattab r.a, Ibn Mas'ud r.a dan lain-lain, kecuali Imam Abu Hanifah berpendapat ianya WAJIB bagi mereka yang berkemampuan.[1]

Bagi menggandakan pahala korban, seseorang yang sudah berniat awal untuk melakukannya digalakkan menahan diri dari memotong rambut dan kuku. Ia berdasarkan hadith riwayat Muslim yang sohih, iaitu :-
من أراد أن يضحي فدخل العشر فلا يأخذ من شعره ولا من أظفاره شيئاً حتى يضحي

Ertinya : Barangsiapa yang ingin menyembelih ( berkurban ), dan telah masuk sepuluh awal Zulhijjah), maka janganlah dia memotong apa-apa rambut atau kukunya SEHINGGALAH sampai korban dilaksanakan" ( Muslim, 3/39 )

Justeru, majoriti ulama dari mazhab Maliki, Syafie dan sebahagian Hanbali menyatakan makruh hukumnya bagi melanggarnya.

Bagaimanapun ia tiadalah termasuk dalam kategori haram kerana Aisyah r.a pernah meriwayatkan bahawa beliau pernah menempah (menandakan dan membeli binatang) dan diniatkan untuk dilakukan Qurban, dan Aisyah r.a menyebutkan, tiadalah Nabi SAW mengharamkan apa-apa (semasa menunggu masa untuk menyembelih) sehinggalah sampai waktu sembelihan. Hadis tersebut adalah sohih riwayat al-Bukhari dan Muslim.

Oleh itu, adalah dibenarkan untuk memotong kuku jika ia boleh mengganggu kesempurnaan wudhu dan lain-lain kewajiban.

TIDAK DIBENARKAN juga berkorban hanya dengan membayar harganya atau membeli daging lembu yang telah disembelih dari pasar lalu disedeqahkan atas niat Qurban. Tatkala itu, ia dianggap sedeqah biasa sahaja dan bukannya Qurban yang disyariatkan di hari raya Aidiladha.

Pahala Qurban adalah jauh lebih hebat dari bersedeqah harganya sahaja. Ia adalah fatwa oleh majoriti ahli ilmu seperti Imam Abu Hanifah, Malik, Syafie, Ahmad dan lain-lain. [2]

Adalah diingatkan jua agar meniatkan Qurban itu adalah kerana Allah SWT semata-mata, menuruti sunnah Nabi SAW dan Nabi Ibrahim a.s dan bukannya untuk menyedeqahkan daging atau lain-lain niat.

Firman Allah :
لَن يَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَكِن يَنَالُهُ التَّقْوَى مِنكُمْ كَذَلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَبَشِّرِ الْمُحْسِنِينَ

Ertinya : Daging-daging unta dan darahnya itu sekali-kali tidak dapat mencapai (keridaan) Allah, tetapi ketakwaan dari kamulah yang dapat mencapainya. Demikianlah Allah telah menundukkannya untuk kamu supaya kamu mengagungkan Allah terhadap hidayah-Nya kepada kamu. Dan berilah kabar gembira kepada orang-orang yang berbuat baik. (Al-Hajj : 37)
KONGSI LEMBU

Harus hukumnya menurut majoriti ulama untuk berkongsi seekor lembu dengan dibahagikan kepada 7 bahagian atau seekor kambing berdasarkan hadith Nabi yang diriwayatkan oleh Jabir r.a. [3]
Adalah digalakkan juga untuk menyembelih sendiri (jika berkemampuan) atau menghadiri majlis sembelihan.

Sebuah riwayat hadith pernah mencatatkan nasihat Nabi SAW kepada Fatimah yang ingin berqurban :
احضري أضحيتك، يغفر لك بأول قطر من دمها

Ertinya : "Hadirkanlah dirimu di waktu sembelihan, diampunkan bagimu dari titisan darah sembelihanmu yang pertama"
BINATANG TERBAIK UNTUK KURBAN

Yang terbaik adalah unta, diikuti oleh lembu, kerbau, kemudian biri-biri, kambing dan jika tidak mampu bolehlah 1/7 dari unta, lembu, kerbau.

Yang terbaik sudah tentulah yang paling banyak dagingnya maka lebih ramai mendapat merasai dan manfaatnya.

PEMBAHAGIAN DAGING

Daging qurban yang telah siap dilapah bolehlah dibahagikan SEPERTI BERIKUT :

1/3 (sepertiga) kepada tuan rumah yang berqurban,
1/3 (sepertiga) kepada faqir miskin termasuklah jirannya dan saudara mara dan
1/3 (sepertiga) lagi bagi sesiapa yang memintanya.
Ia berdasarkan firman Allah SWT :
فَكُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِيرَ

Ertinya : "Dan makanlah ia, dan berikanlah ia kepada orang yang susah dan faqir." (Al-Haj : 28) dan juga firman Allah :
فَكُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْقَانِعَ وَالْمُعْتَرَّ

Ertinya "Dan makanlah ia, dan berikanlah kepada orang yang memintanya dan yang tidak memintanya" (Al-Haj : 36)

Inilah yang dilakukan oleh Nabi SAW sebagaimana riwayat Ibn Abbas r.a dan Ibn Umar r.a. Namun demikian HARUS (DIBENARKAN) untuk tidak mengikut cara pembahagian ini SAMADA UNTUK MAKAN KESELURUHANNYA ATAU KEBANYAKKANNYA. [4]

Bagaimanapun DILARANG untuk memberikan tukang-tukang lapah dan penyembelih upah atas usahanya (iaitu dengan ditetapkan dari awal), bagaimanapun ia harus jika dia termasuk dari kalangan faqir miskin atau diberikan secara sukarela orang ramai sebagai hadiah.

TIDAK DIBENARKAN juga sepakat ulama untuk menjual dagingnya.
Namun tidak sepakat berkenaan penjualan kulit, bulunya dan tulang hasil Korban. Majoriti mazhab termasuk Syafie tidak membenarkan. [5]

DIBENARKAN untuk menyimpan daging-daging kurban walaupun melebihi 3 (tiga) hari berdasarkan hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Muslim.

MEMBERI DAGING KORBAN KEPADA ORANG KAFIR
Ulama berbeza pendapat dalam hal ini, sebahagian mazhab mengatakannya HARAM, ada yang mengatakannya MAKRUH dan Mazhab Hanbali, Hanafi mengatakannya sebagai HARUS kerana ia bukannya sedeqah wajib. [6]

Namun tiada khilaf, mendahulukan umat Islam adalah lebih utama dalam hal ini.

Friday, October 14, 2011

HAPPY 11th ANNIVERSARY

HAPPY 11th ANNIVERSARY TO BOTH OF US...

Hari ini 14 Oktober genap 11 tahun usia perkahwinan saya dan suami.

Nak dijadikan cerita sebenarnya saya & suami sama2 tersilap ingatkan esok Sabtu adalah 14 Oktober. Dah tengahari baru teringat hehehe....!! Jadi esok saya akan sambung lagi entry ni. Kek pun tak sempat nak tayang lagi, semuanya tunggu esok gara2 tersilap haribulan :-))
 
15.10.2011 @ 1553Hr

Sambungan entry semalam...

Ini dia kek sempena ulangtahun perkahwinan kami, Red Velvet Cake...

Photobucket

Saya tempah kek ni khas drp Pn Suri yg tinggal kat dalam taman ni berhampiran rumah saya juga. First time saya order kek drp Pn Suri. Memang betullah macam yang saya dengar, kek ni memang sedap. Tak muak. Sekali makan kami anak beranak, kek tu dah tinggal separuh.



Alhamdulillah syukur pada Mu Ya Allah...
dan berkatilah keluargaku ini, agar sentiasa berada di bawah lindunganMu,
moga hubungan ini berkekalan hingga ke akhir hayat...Ameen

Friday, October 7, 2011

MEE KETAM


Ni bukan mee masak sendiri, heheh..saja dah lama tak upload blog dengan gambar makanan. Ni masa kami makan last week kat Kuala Juru. Minggu lepas kami sekeluarga ke Penang. Saya menghadiri conference 2 hari di sana. On the way balik selepas habis conference tu hubby ajak makan mee ketam kat Juru. Katanya ada kawan yang recommend...famous jugak katanya. So kami pun mencari2lah restorannya kat Kuala Juru. Mula tu sesat juga, terlajak dan kena berpatah balik. Kami jumpa Warung Pak Su ni. Tengok ramai juga yang sedang makan kat situ. Agaknya inilah dia kot kedainya...


Saya order mee ketam. Husband dan anak-anak makan nasi putih, kerang bakar, telur dadar dan ketam sweet sour untuk 2 org makan (Ketam 2 ekor untuk seorang makan).


Lupa pulak nak snap gambar kedainya. Tapi bila search kat internet ni banyak juga reviews pasal kedai makan ni. Type aja Mee Ketam/Udang Juru / Warung Pak Su Kuala Juru etc. Gambar, map, direction semua ada. Tapi saya tak pandailah pulak nak masukkan direction atau pun map kat sini. Rupanya warung ni dan lain2 restoran ketam udang kat Juru ni memang famous, saya je yg tak tahu heheh...Selalunya yg dah pernah pergi kat Sg Dua dan Pulau Sayak tu. Mee udang banjir yg kat Kuala Sepetang tu pernah pergi sekali.


Masakannya boleh tahan...tapi hubby kata masakan mee udang kat Pulau Sayak tu lagi best (tambah2 lagi dengan viewnya yg mengadap laut dan berangin). Kalau yang suka ketam tu tentu puas dapat meratah ketam yg fresh2. Tapi tak boleh selalu2 sangat makan ketam ni heheh...!Total harga untuk kami makan (2 dewasa 3 kanak2) ialah RM80+. Mee ketam tu semangkuk RM12 ada 2 ekor ketam. Next time nak try lagi satu restoran yg direcommend kat sini, locationnya atas lagi dari warung pak su ni, Restoran Persatuan Nelayan kat situ. Katanya mee ketam/udang kat situ lagi sedap dan murah!

Saturday, October 1, 2011

CONTEST GAYA SI COMEL BERHARI RAYA 2011

Salam,

Kali ni saya nak cuba join contest, first time join nih manalah tahu kot2 rezeki Najmi bolehlah dapat hadiah hehehe...:-))

Sesapa nak join pun boleh, contest anjuran BABYIBU dan AZZAMORO. Tempoh pertandingan dari 13 September hingga 30 Oktober 2011. Cepat..silalah klik link tersebut ataupun banner BABYIBU CONTEST kat sebelah kanan ni...


SI COMEL MAMA : HADIF NAJMI BIN MOHAMMAD ASHRAF
TARIKH LAHIR : 12 JANUARI 2008 ( 3 TAHUN + )

Senarai penaja:

Sunday, September 18, 2011

Santai petang Ahad @ College Heights Utara

Hari ni cuti ganti PH Hari Malaysia. Kami tak ke mana-mana, duduk di rumah aje, tak ada jemputan kenduri kahwin atau open house macam semalam. Semalam pergilah juga makan kenduri & satu open house hari raya. So gantung kuali lah semalamkan..

Lunch tadi lepas masak nasi dan buat gulai ikan kembung campur bendi, saya bakar kek coklat. Tepung kek tu memang dah dibeli masa bulan puasa dulu tu. Ingatkan nak buat untuk raya tapi...jadi lepas raya lah pulak hehehe...

Photobucket

So petangnya dah makan kek terasa boring duduk di rumah aja. Hubby ajak jom gi swimming! Apa lagi budak-budak bertiga kat rumah ni bukan main seronoklah. Memang depa pun dah lama tak pergi swimming, kami pun keluarlah lepas Asar...

Photobucket
KHU aka Kolej Heights Utara - view from parking area

My first visit actually. Hubby dah biasa bawa anak2 ke sini. Selalunya pergi dengan jiran @ kawan2. Ada swimming pool, gym, badminton/basketball court, playground etc. Untuk ahli club F.O.C. Tapi kalau bukan ahli untuk swimming cajnya RM6 for adult dan RM 3 untuk kanak-kanak. Kalau nak masuk gym kena RM10.

Photobucket

Najmi kat swimming pool. Syoknya dia. Masuk pun tak kena charge lagi heheh...


Puas jugaklah 3 beradik ni berendam petang tadi...sekali dgn abahnya :-)



Tuesday, September 6, 2011

Puasa Sunat Syawal, Ganti & Ziarah

Oleh : Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

Puasa sunat Syawal sememangnya amat popular di kalangan masyarakat kita hari ini. Dikesempatan ini saya suka menasihatkan semua yang ingin mengamalkan puasa sunat ini agar berhati-hati dari tipu daya syaitan yang kerap berjaya menjadikan seseorang individu yang berpuasa itu bermegah dan riya' dengan amalannya.

" kau , dah hari ker berapa dah?"
"aku dah 5 hari dah ni"

"esok aku raya (sunat syawal)"

Ini adalah antara kata-kata yang kerap didengari di bulan syawal ini.

Ia menjadi seolah-olah satu budaya untuk berlumba menamatkan puasa enam. Ia agak terpuji tetapi ia dicemari oleh hebahan-hebahan yang dibuat tentang bilangan hari puasanya bertujuan melihat 'siapa lebih hebat?'.

Amat dibimbangi, tindakan ini bakal menghilangkan seluruh pahala puasa sunatnya. Kerana ia boleh menjadikan seseorang merasa riya, serta memperdengarkan amalan masing-masing yang sepatutnya di sembunyikan khas untuk Allah.

Ziarah & Puasa Sunat

Saya tidak nafikan ada yang terpaksa memberitahu apabila ada rakan yang ajak makan dan menziarahi rumah rakan. Tatkala itu, ia tidaklah terkeji dan masing-masing bertanggung jawab menjaga niat dan hati masing-masing agar tidak timbul perasaan tersebut.

Puasa sunat ini juga tidak sewajarnya menjadi penghalang menerima jemputan rakan-rakan yang membuat rumah terbuka.

Isu Keutamaan Antara Sunat Syawal & Qadha

Selain itu, satu isu yang kerap ditimbulkan berkenaan hal ini adalah tentang penggabungannya dengan puasa ganti ramadhan dan puasa yang mana satu lebih perlu diutamakan.

Jika ada yang bertanya manakah yang lebih baik di antara puasa sunat syawwal dan puasa qadha?. Jawapannya sudah tentu adalah puasa Qadha. Ini terbukti dari hadis Qudsi yang sohih
وما تقرب إلي عبدي بشيء أحب إلي مما افترضت عليه وما يزال عبدي يتقرب إلي بالنوافل حتى أحبه

Ertinya : "..dan tidaklah hampir kepadaku seorang hambaKu dengan apa juapun, maka yang lebih ku sukai adalah mereka melaksanakan amalan fardhu/wajib ke atas mereka, dan sentiasalah mereka ingin menghampirkan diri mereka kepadaKu dengan mengerjakan amalan sunat sehinggalah aku kasih kepadanya..." (Riwayat Al-Bukhari, no 6021)

Hadis tadi sebagai asas keutamaan, walau bagaimanapun dari sudut praktikal jawapannya mungkin berbeza menurut keadaan diri seseorang.

Maksudnya begini, jika seseorang itu perlu Qadha puasanya selama 30, berpuluh atau berbelas hari (kerana nifas atau haid yang lama di bulan Ramadan sebagai contoh) dan tubuhnya juga sihat dan di yakini masih kuat. Eloklah ia mengerjakan puasa sunat Syawwal terlebih dahulu di ketika itu . Ini adalah kerana waktu sunnat puasa Syawwal yang singkat berbanding Qadha (sepanjang tahun).

Bagaimanapun harus di ingat, walaupun waktu bagi puasa Qadha adalah panjang, kita tetap tidak pasti adakah kita mampu sampai ke tarikh itu atau ajal menjelang dahulu.

Seseorang yang mati sebelum mengganti puasa Ramadannya tetapi sudah berpuasa sunat Syawwal akan pasti bermasalah kerana ia dikira masih berhutang dengan Allah SWT.

Bagaimanapun seseorang yang mati setelah berjaya menggantikan puasanya tetapi tidak sempat berpuasa sunat Syawwal, pastinya tiada sebarang masalah pun, malah mungkin ia juga mungkin boleh mendapat pahala sunat syawal itu sekali. Berdasarkan sabda Nabi SAW
‏إن الله كتب الحسنات والسيئات ثم بين ذلك فمن هم بحسنة فلم يعملها كتبها الله له عنده حسنة كاملة فإن هو هم بها فعملها كتبها الله له عنده عشر حسنات إلى سبع مائة ضعف إلى أضعاف كثيرة ومن هم بسيئة فلم يعملها كتبها الله له عنده حسنة كاملة فإن هو هم بها فعملها كتبها الله له سيئة واحدة

Ertinya " ... barangsiapa yang beringinan melakukan kebaikan tetapi tidak melakukannya, telah di tuliskan oleh Allah baginya pahala penuh, maka jika ia beringinan dan kemudian melakukannya, di tuliskan 10 pahala sehingga 700 kali ganda.." ( Riwayat Al-Bukhari, no 6010)

Kita harus memahami bahawa darjat puasa Qadha adalah lebih tinggi dan tanggungjawab bagi menunaikannya adalah jauh lebih besar dari sunat Syawwal, ini kerana puasa qadha adalah puasa wajib dan merupakan ‘hutang' ibadah dengan Allah berbanding puasa syawal yang hanyalah sebagai tambahan pahala.
Isu Gabung Sunat & Qadha

Isu menggabungkan puasa qadha dan syawal sememangnya amat popular, pandangan ringkas saya adalah seperti berikut :-
Tidak elok untuk menggabungkan kedua-duanya bagi mereka yang mampu (dari sudut kesihatan tubuh dan lain-lain) untuk memisahkannya. Ini kerana sepengetahuan saya tiada dalil yang specifik membuktikan Nabi SAW pernah melakukannya atau menganjurkan kepada para sahabat untuk menggabungkannya.
Apabila Nabi, sahabat dan salaf soleh tidak melakukannya maka pastinya ia bukanlah amalan yang terpilih dan terbaik kerana pilihan Nabi SAW dan para sahabat selamanya adalah yang terbaik.
Malah terdapat juga hujjah-hujjah yang menyebabkan pandangan yang yang mengharuskan penggabungan ‘qadha dan ganti' itu dipersoalkan, iaitu :-
1. Jika seseorang mengatakan boleh gabung puasa qadha (yang wajib) dengan puasa syawwal (yang sunat) maka sudah tentu selepas ini timbul pula individu yang cuba menggabungkan solat wajib dengan solat sunat, seperti gabungan solat isyak dengan terawih, atau subuh dengan ‘tahiyyatul masjid' atau dengan solat sunat fajar, atau solat jumaat dengan solat sunat ‘tahiyyatul masjid'. Maka ini pasti menyebabkan masalah lain timbul dalam ibadah wajib termasuk rekaan-rekaan pelik seperti solat fardhu subuh campur istikharah dan lain-lain.
2. Menurut Prof. Dr Syeikh Abd Malik as-Sa'dy (ex-Lajnah Fatwa Iraq) dan Prof Dr Mohd ‘Uqlah el-Ibrahim (Jordan) mereka berpendapat bahawa amalan wajib tidak boleh digabungkan dengan apa-apa amalan wajib atau sunat lain, kerana amalan wajib memerlukan tumpuan khusus yang tidak berbelah bahagi semasa pelaksanaannya dan ia perlu bagi mengangkat tuntutan kewajibannya. Justeru, tindakan menggabungkan ini pasti mengurangkan kesempurnaan hamba dalam menunaikan tuntutan wajib mereka. Wallahu a'lam.
3. Tindakan A'isyah r.a yang melewatkan Qadha pula boleh di jadikan hujjah bahawa beliau mengasingkan kedua-dua puasa Qadha dan Syawwal. Maka inilah yang terpilih sepatutnya. (tidak gabungkan kerana Aisyah r.a tidak menggabungkannya) . Aisyah menyebut :
كأن يكون عليّ الصيام من شهر رمضان فما أقضيه حتى يجئ شعبان

Ertinya : Kewajiban ke atasku untuk puasa (Qadha) dari puasa Ramdhan, tidaklah aku menggantinya sehingga datang sya'ban" ( Riwayat Muslim, no 101)
4. Amalan wajib (qadha) memerlukan niat yang ‘jazam' (tepat dan pasti) maka tindakan mengabungkan ia dengan niat puasa sunat mungkin boleh merosakkannya kepastiannya. Kerana itulah ulama yang mengizinkannya mencadangkan agar diniat puasa qadha sahaja, adapun syawwal itu dipendam sahaja dengan harapan Allah menerimanya.
Bagaimanapun, ulama yang mencadangkan ini jelas menyatakan bahawa tindakan menggabungkannya tetap mengurangkan pahala sunat syawwal ini kerana tidak diniat dan tidak dilakukan sepenuhnya (Hasyiah As-Syarqawi ‘ala al-Tahrir, Syeikh Zakaria Al-Ansary, 1/427; naqal dari Min Ahsanil Kalam Fil Fatawa, Atiyyah Saqr, 2/23)
5. Malah ada pula yang berhujjah bahawa amalan sunat tidak boleh ditunaikan sebelum amalan fardu. Demikian menurut Syeikh Abu Raghib al-Asfahani, Syeikh Ihsan Muhammad 'Aayish al-'Utaibi dan juga di sebutkan oleh Dr Yusof Al-Qaradawi di dalam kitabnya Fiqh Awlawiyyat. Ini ada asasnya kerana berdasarkan hadith Nabi SAW
من صام رمضان ثم أتبعه ستاً من شوال فكأنما صام الدهر
Ertinya: "Barangsiapa telah berpuasa Ramadan kemudian diikuti dengan 6 hari dari dari Syawwal (puasa) maka ia adalah seperti (pahala) puasa ad-Dahr (setahun)" (Riwayat Al-Bukhari, no 6502).
6. Kita dapat melihat penggunaan ‘fe'il madhi' iaitu ‘past tense' bagi puasa Ramadan, mungkin sahaja boleh membawa makna sesiapa yang belum lengkap puasa Ramadannya perlulah melengkapkan dahulu, kemudian barulah mereka layak bagi mendapat peruntukan pahala sunat Syawal.
7. Hujjah ulama yang mengharuskannya adalah hadith
" Sesungguhnya amalan itu berdasarkan kepada niat, dan bagi seseorang apa yang diniatkan." (Riwayat Bukhari, no 1, 1/12)
Ia dilihat agak umum, memang benar apa yang diniatkan adalah penting, tetapi niat mempunyai kaedah dan cara-caranya bagi diterima, contohnya seperti niat solat yang di cadangkan di dalam mazhab Syafie dimulakan semasa lafaz takbiratul ihram di sebut, jika tidak niat itu tidak dikira. (Rujuk Al-umm, hlm 78, cet Baytul Afkar; Rawdhah At-Tolibin, An-Nawawi, cet Baytul Afkar, hlm 103).
Justeru, niat juga ada displinnya dan tidak boleh dibuat sesuka hati di dalam ibadah.
Kesimpulan

Kesimpulan dalam yang mengutarakan perbincangan yang terbatas ini : Elok sangat tidak digabungkan dan elok sangat didahulukan yang wajib (qadha) daripada sunat (syawwal);
Pandangan yang membolehkan saya anggap sebagai rukhsah "keringanan" bagi mereka yang mempunyai kesukaran kerana uzur dan tidak mampu untuk mengasingkannya. Antara ulama yang membolehkan untuk menggabungkannya adalah beberapa ulama dari mazhab Syafie (Mughni al-Muhtaj, 1/602), Assembly of Muslim Jurists in America (AMJA), Syeikh Atiyyah Saqar, panelis fiqh Islam online.net dan beberapa yang lain.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman
http://www.zaharuddin.net/

Tuesday, August 30, 2011

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI



Photobucket

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2011
 DARIPADA KAMI SEKELUARGA,
ASHRAF & FAIZAH
SERTA ANAK-ANAK...
NAUFAL, NAFIS & NAJMI

Photobucket

Photobucket

Friday, August 19, 2011

Lailatul Qadar titik tingkat takwa, ibadat

Khutbah Jumaat: Lailatul Qadar titik tingkat takwa, ibadat
Sumber : Berita Harian


HARI berlalu begitu cepat, tanpa disedari kini kita sudah berada pada hari ke-19 Ramadan. Maka 10 terakhir Ramadan ini adalah masa berharga yang perlu direbut semua insan beriman kepada Allah SWT.

Masa terakhir inilah akan menentukan sama ada puasa kita mendapat keberkatan, menjadi penebus segala kesalahan dan dosa dilakukan selama ini. Masanya Allah SWT janjikan kepada kita semua jika kita benar-benar beriman kepada-Nya. Ramadan mempunyai satu malam dinamakan lailatul qadar dan pahala beribadat pada malam itu menyamai pahala seribu bulan. Allah SWT menganugerahkan pahala besar itu sempena penurunan al-Quran dari Luh Mahfuz ke Baitul Izzah. Dari Baitul Izzah al-Quran beransur-ansur diturunkan kepada Rasulullah SAW melalui Jibril. Berdasarkan hadis yang memetik penerangan Saidatina Aisyah, antara pengkhususan ibadat dilakukan Rasulullah SAW ialah Baginda mandi antara waktu Maghrib dan Isyak, berpakaian indah serta sentiasa berharuman sepanjang 10 malam terakhir Jelaslah Lailatul Qadar mempunyai kelebihan besar, maka seharusnya kita tidak mensia-siakan peluang malam dijanjikan itu. Bagi orang beriman mereka berazam mencari peluang disediakan dengan berlumba-lumba bangun di malam hening dan mengharapkan pahala Allah SWT.

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Carilah Lailatul Qadar pada malam ganjil pada sepuluh hari terakhir Ramadan.” (Hadis riwayat al-Bukhari).

Berdasarkan hadis yang memetik penerangan Saidatina Aisyah, antara pengkhususan ibadat dilakukan Rasulullah SAW ialah Baginda mandi antara waktu Maghrib dan Isyak, berpakaian indah serta sentiasa berharuman sepanjang 10 malam terakhir.

Rasulullah SAW juga melakukan iktikaf di masjid. Baginda memasuki masjid sebelum Maghrib, solat berjemaah di samping membaca al-Quran dan memperbanyakkan doa kepada Allah SWT.

Pada waktu beriktikaf, Rasulullah SAW memutuskan hubungan dengan manusia dan aktiviti lain bagi bermunajat kepada Allah SWT. Rasulullah SAW tidur berasingan dengan isteri pada 10 malam terakhir untuk memberi tumpuan beribadat kepada Allah SWT.

Memasuki fasa ketiga bulan penuh keberkatan ini mimbar menyeru, marilah kita menggunakan peluang berharga ini menambah bekalan akhirat lebih-lebih lagi pada 10 malam terakhir yang banyak kelebihannya.

Lailatul Qadar adalah malam ditunggu-tunggu mereka yang menginginkannya kerana ia hanya berlaku satu malam saja sepanjang tahun. Maka beruntunglah siapa memperolehnya dan rugilah siapa melepaskannya.


Dalam fasa ketiga ini kita dituntut mempertingkatkan amal salih dan kebajikan seperti beriktikaf di masjid, bertadarus al-Quran, memperbanyak zikir, solat sunat dan sedekah selain dituntut memperbanyakkan doa khusus untuk lailatul qadar.
Diriwayatkan daripada Saidatina Aisyah bermaksud: “Saya bertanya kepada Rasulullah SAW bagaimana mengetahui malam Lailatul Qadar dengan tepat. Apa patut saya doakan pada saat itu. Baginda menjawab berdoalah dengan doa berikut: “Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan sentiasa memberi keampunan di atas kesalahan hamba-Mu, oleh itu maafkanlah segala kesalahanku.” (Hadis riwayat Abu Daud).

Namun terdapat sebilangan umat Islam tidak memberi perhatian sebaliknya lalai dengan kesibukan urusan lain seperti membuat persediaan menyambut hari raya. Kebiasaannya pada malam 10 terakhir, masjid lengang dan sepi, jemaah tarawih semakin berkurangan.

Sebaliknya, pasar raya menjadi tumpuan, suri rumah sibuk membuat persiapan raya sehinggakan ada yang berpuasa kerana keletihan. Bahkan peniaga bazar Ramadan ghairah meraih keuntungan pada saat akhir.

Mimbar ingin menyatakan, suasana begini tidak sepatutnya berlaku di saat kita sepatutnya melipatgandakan ibadat, kerana kita belum pasti lagi sama ada berpeluang untuk menikmati Ramadan akan datang.

Ramadan kita tempuhi tahun ini sepatutnya menjadi titik perubahan dalam diri untuk menjadi insan bertakwa dan diredai Allah SWT di dunia dan akhirat.

Hayati firman Allah SWT bermaksud: “Dan apabila hamba-Ku bertanya padamu tentang Aku maka (jawablah): sesungguhnya Aku amat hampir; Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku, dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik dan betul.” (Surah al-Baqarah, ayat 186)
Khutbah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Sunday, July 31, 2011

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN ALMUBARAK

Assalamualaikum...

Esok Insya Allah kita semua akan mula berpuasa dan beribadah di bulan yang dinanti-nantikan oleh umat Islam seluruh dunia, bulan Ramadhan AlMubarak. Dengan kesempatan ini  saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan buat semua sanak-saudara, rakan-rakan dan kenalan baru @ lama tak kira di mana jua anda berada. Selamat menjalani ibadah puasa dan lain-lainnya, didoakan agar kita semua diberi kekuatan & kesihatan yang baik untuk beramal ibadah. Semoga segala amal ibadah kita di bulan yang mulia ini diberkati dan diterima Allah SWT. Mohon maaf dari saya kiranya ada salah dan silap,terlanjur kata yang mengguris perasaan samada yang disedari ataupun tidak. Semoga kita beroleh yang terbaik pada Ramadhan kali ini Insya Allah...

Friday, July 29, 2011

Sambal Tumis Udang Petai

Photobucket

Hari ni 29 Julai 2011 hari lahir En Hubby, yg ke berapa ye??? Kebetulan jatuh pada hari cuti dan bolehlah saya masak special sikit untuk lunch. Tapi macam biasa saya masak yg simple2 saja...Sambal tumis udang dgn petai, buttered prawn sebab anak sulung tu tak makan sambal tumis & lala rebus. Petai tu mentua yg datang bagi semalam. Diorang singgah rumah petang semalam lepas balik dari dusun. Dapat sebesen besar buah rambutan dan beberapa biji buah cempedak. rezeki-rezeki...heheh..! Tapi saya bagi2 pada jiran-jiran kat sini, tak larat nak makan banyak2...
 
Photobucket


Buttered Prawn ni dah pernah buat sebelum ni, ikut resipi K.Ummi. Resipinya kat n3 yg lepas di sini. Resipi sambal tumis udang saya kongsikan dibawah ni...

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI
Sumber : TiffinBiru CMG
 
BAHAN-BAHANNYA :

20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
4 papan petai, ambil isinya.
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)

BAHAN KISAR HALUS :

1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :

1.Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kisar hingga garing, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan petai dan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.

2.Tambah udang dan bawang hiris, masak hingga udang masak dan bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai...

P/S: Tengah masak carrot cake, takkan birthday tak ada kek hubby ye...entry kemudian bila dah siap, harap2 menjadi.. :-))  HAPPY BIRTHDAY DEAR HUBBY!!

Thursday, July 28, 2011

Puding Karamel

Assalamualaikum,

Tak berapa hari lagi kita akan menyambut bulan Ramadan AlMubarak...jadi dengan kesempatan ini saya ingin mengucapkan 'Selamat Menjalani Ibadah Puasa' buat semua rakan yang beragama Islam. Semoga segala amal ibadah kita di bulan yang mulia ini mendapat berkat daripada Allah SWT hendaknya. Dan tentunya yg paling sibuk di dapur waktu berbuka dan bersahur adalah kaum ibu. Sudah semestinya akan menyediakan juadah yang enak dan istimewa untuk family tersayang, kan?  Tak apa jgn risau...blog masak2 byk dah sekarang ni, boleh pilih & cuba mana2 masakan yg berkenan. Terima kasih byk2 kpd rakan2 yg sudi berkongsi resipi & ilmu memasak. Semoga Allah membalas budi baik kalian!

Photobucket

Puding karamel ni pernah menjadi favourite saya waktu mula2 kahwin dulu. Sekarang pun masih menggemarinya cuma dah jarang membuatnya. Maklumlah En. Hubby kurang sikit kalau bab2 ada telur ni. Tapi kalau ada puding karamel ni waktu berbuka memang best kan?

Resipinya saya cnp drp blog DayangJack kat sini DapurKu Sayang
Terima kasih ye Dayang!


Bahan-bahan :

Karamel :

6 sudu besar gula pasir
1 sudu besar air
2 sudu besar air panas


Cara-cara :
Hanguskan gula bersama air. Apabila sudah kekuningan, masukkan air panas. Kacau hingga perang pekat. Terus ratakan pd loyang yg bersesuaian. Ketepikan.

Puding :

4 biji telur
300 ml susu cair / susu segar
80-90 g gula halus
1/2 sudu makan jus lemon (boleh juga guna 1 sk esen vanilla)

Cara :

Satukan gula dan telur di dlm satu bekas. Pukul perlahan-lahan sehingga gula larut dan sebati tetapi jgn sampai berbuih.
Kemudian masukkan susu dan jus lemon. Kacau lagi hingga sebati. Tapiskan.
Tuangkan ke dalam loyang berkaramel tadi.
Bakarlah secara steam bath sehingga masak. (suhu bergantung pd jenis oven masing2).
Kalau nak kukus pun boleh juga. Caranya ialah tutupkan loyang dgn kertas foil dan kukuslah hingga masak.

*** kalau nak bagi puding ni cantik dan tak berlubang2, pastikan telur dikacau perlahan-lahan dan tidak berbuih sama sekali.

*** boleh juga ditambah dgn 1/2 makan tepung kastard + 1 sudu makan air (dibancuhkan) jika suka.

Photobucket

Sunday, July 17, 2011

Kek Zebra

Alhamdulillah dah selamat berbuka puasa tadi. Bolehlah tengok blog pulak. Anak-anak, Naufal dan Nafis pun turut sama berpuasa. Petang tadi tengok Nafis terbaring ja tak larat menunggu waktu berbuka...kesian jugak tapi depa jugak yg bersemangat bangun sahur unt berpuasa sama2.

Minggu ni projek mengemas rumah pun dah bermula. Nanti dah masuk Ramadan tak larat pulak nak kemas itu ini. Dah siap kemas bahagian ruang tamu & tengah. Tengok dalam laci2 & almari & buang apa yg patut...dapat 2 beg plastik jugaklah benda tak terpakai!!

Dalam hati masa mengemas semalam teringat nak buat kek. Tepung kek masih ada berbaki. Tapi kena cari resipi yg simple2 aja memandangkan bahan2 yg ada terhad.

Photobucket


So termasaklah Kek Zebra ni daripada buku resipi Kompilasi Hidangan Kek oleh Nor Aini Zakaria empunya blog Resipi Noraini. Bila dah masak & potong nampak macam zebranya tak menjadi pulak, tak sama mcm yg dlm buku, skill tak kena kot..maklumlah buat kek sendiri2 tengok buku saja tak pernah pi kursus pun, tapi tak apalah unt kali ni (nak menyedapkan hati hehe..) janji rasanya sedap & keknya memang lembut.

Bila baca n3 K. Ita Masam Manis pagi tadi ada K. Ita ajar step by step cara membelang kek. Patutlah cantik ja kejadian belang kek K. Ita tu. Kagum sangat2 dgn K. Ita. Lain kali nak try cara tu pulak tp tak tahulah tgn ni menjadi ke tidak hehehe..

Di bwh ni saya kongsikan resipi Kek Zebra tu...

Bahan-bahan:

250gm mentega
220gm tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
200gm gula kastor
50gm air susu - saya guna fresh milk
4 biji telur gred A
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh emulco coklat

Cara membuatnya:

Griskan acuan bulat berukuran 8 inci. Lapis dgn kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180C
Satukan mentega, gula kastor dan esen vanila dalam mangkuk adunan. Pukul hingga kembang dan putih.
Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
Kemudian masukkan tepung kek yang telah diayak bersama serbuk penaik, sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli dgn air susu.
Bahagikan adunan kpd 2 bahagian yg sama banyak.
Satu dibiarkan warna asal dan satu lagi dimasukkan serbuk koko dan emulco coklat. Gaul hingga sebati.
Ambil satu senduk warna asal dan tompokkan di bahagian tengah acuan. Diikuti pula adunan warna coklat. Buat cara yang sama hingga adunan habis.
Goyangkan acuan supaya adunan rata. Bakar selama 1 jam.

Friday, July 15, 2011

DAGING HITAM MANIS SUNGAI PAHANG

Assalamualaikum..

Hari ni saya masak Daging Hitam Manis dengan mencuba resipi daripada Majalah Rasa keluaran Ogos 2011. Baru je beli majalah tu pagi tadi. Keluaran kali ni mengandungi resipi juadah tradisional pagi raya Melaka, Pahang & Kedah. Banyak jugalah resipi2 rendang & serunding. Ada juga resipi2 kek lapis dan puding. Tu yang buat tertarik membelinya..


Photobucket

Cara buat daging ni bahan2nya sama mcm yg pernah saya cuba, Daging Masak Hitam. Cuma resipi yg saya dpt drp sorang kawan tu kena perap daging dulu dgn bhn kisar & kicap, kemudian masak je semua sekali sampai pekat & pecah minyak. Tapi masak ikut resipi ni pun ok jugak. Bahan kisar tu ditumis dulu baru masukkan daging. Kita tengok resipi ni sepenuhnya ye...

DAGING HITAM MANIS SUNGAI PAHANG
Sumber : Majalah Rasa Ogos 2011

Bahan-bahan :

1kg daging - direbus dan dihiris ikut suka
1 biji bawang besar - dipotong bulat
3 sudu makan cili kisar
1 btg kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 helai daun limau purut
250ml air asam jawa
250ml air rebusan daging
125ml kicap pekat
Air secukupnya
4 sudu makan gula merah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan kisar:

8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit hidup
4 btg serai

Photobucket

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kulit kayu manis, bunga lawang serta cili kisar sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan daging dan air rebusan daging.
3. Setelah itu masukkan pula gula merah, kicap pekat dan air secukupnya. Kacau rata.
4. Seterusnya tambahkan garam secukup rasa dan air asam jawa. Sebatikan.
5. Akhir sekali, masukkan daun limau purut dan bawang besar. Didihkan selama 5 minit lagi.
6. Angkat dan sedia untuk dihidang.

Photobucket

Tuesday, July 12, 2011

Handbag Raye ...bestnya!!

Petang tadi dapat sms drp my sis, Hanim yg dok kat Bangi..bagitau dia nak ke UK minggu depan. Sampai rumah je terus call dia kononnya nak ikut pi jugak hikhik....Bukannya sungguh2 pun, manalah ada budget last minute ni, lagipun dia pergi kerana tugas, bukannya melancong sesaje. Bila dia tanya nak kirim handbag tak, terus kata 'nakkk..' hehehe..

So dari petang tadi dok surf design2 handbag yg berkenan di hati unt buat contoh...harap2nya dapatlah satu yg berkenan di hati ye Hanim...!  Bolehlah buat pakai raya !! (posa Ramadan pun belum lagi...dah semangat nk raya :))

Di bawah ni antara yg sempat di tengok dan berkenan, nanti kalau ada nak update lagi, b4 next Friday..





Mmmm...boleh kirim apa lagi ye Hanim..???

Monday, July 11, 2011

Nasi Daging

Salam ..

Nak berkongsi menu tengahari kami hari Jumaat baru2 ni. Cuti kan , so bolehlah masak untuk lunch. Hari tu ternampak Nannie tayang nasi Beriani kat blognya di sini. Nannie gunakan rempah Shan dalam resipinya. So hari Khamis tu balik dari meeting kat Alor Setar saya singgah Giant sekejap. Saya carilah juga rempah jenama Shan ni, tapi tak jumpa. Ingat nak juga try masak nasi beriani yg sedap tu tapi tak apalah lain kali cari lagi. Tengahari Jumaat tu masa fikirkan nak masak apa dan belek2 resipi kat dalam buku 1 Hari 1 Resipi K. Liza tu, saya terus rasa nak buat Nasi Daging, simple & daging pun ada. Jadi makan nasi daging cicah air asam lah kami sekeluarga hari tu...

Photobucket

Di bawah ni resipi asalnya, sukatan tu ikut family masing2 ye, kalau ramai  bolehlah buat byk2 ..

RESIPI NASI DAGING
Sumber : Buku 1 Hari 1 Resipi oleh Chef Hanieliza

Bahan A:

1 kg daging - dipotong sebesar 4 inci dan direbus dengan halia hingga lembut.
6 cwn beras basmati - saya guna beras biasa saja..
7 cwn air rebusan daging
1/2 cwn susu cair
3 sudu makan minyak sapi
3 biji tomato (dicincang) - yg ni sy tak bubuh sebab ada pun cukup2 unt buat air asamnye nnti...
3 sudu makan rempah kurma (dibancuh dgn sedikit air)
2 sudu besar kismis - tak ade stok so x bubuh juga hehe..
5 helai daun pandan (disimpul)
garam dan gula secukup rasa - gula sy tak bubuh pun

Bahan B ( bagi menumis):

2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buah pelaga
1 labu bawang besar (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
1 inci halia (dimayang halus)

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi elektrik. Kemudian tumiskan semua Bahan B.
2. Masukkan rempah kurma yg sudah dibancuh dan kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air rebusan daging, tomato, susu cair dan daging. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan daun pandan, garam, gula, beras dan kismis.
5. Pindahkan periuk nasi elektrik ke dalam bekasnya dan biarkan nasi masak seperti biasa.
6. Hidangkan dengan dalca sayur-sayuran dan air asam.

Photobucket


Photobucket
air (ayaq)  asam...perghh yg ni yg buat sedap tu hehe!!

Photobucket
dalca pun ada...

Monday, July 4, 2011

Pajeri Terung

Photobucket

Assalamualaikum..

Hari ni nak berkongsi resipi masakan pajeri. Memang ni salah satu favourite saya especially pajeri terung. Selalunya jumpa yg dibuat pajeri kalau kat utara ni terung, nenas dan rebung. Pernah juga makan pajeri mangga/mempelam kat rumah kenduri. Sedap juga. Tapi terung still favourite saya nombor satu...kalau makan nasi ada pajeri ni dengan ikan temenung goreng panas2 pun dah cukup sedapp!

Bahan-bahan:

3 biji terung panjang sederhana besar ( dipotong 2/3 bhgian dan dibelah dua jgn sampai putus)
4 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih  - ditumbuk
2 cm halia (dihiris)
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
sedikit udang kering (ditumbuk)  -optional
2 cawan santan - saya guna santan kotak brand M&S (kepekatan ikut citarasa sendiri ye..)
2 sb kerisik
Sebungkus rempah kari daging Adabi 24gm - ini pun ikut citarasa masing2 brand apa nak guna
minyak untuk menumis
garam dan gula

Photobucket

Cara membuatnya: 
  1. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan bahan tumis i.e bawang, halia, kulit kayu manis, buah  pelaga, bunga cengkih & bunga lawang hingga kekuningan/naik bau.
  2. Kemudian masukkan udang kering yang telah ditumbuk tadi dan goreng sebentar. 
  3. Selepas itu masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh dengan sedikit air.
  4. Biarkan rempah masak hingga pecah minyak dan selalu dikacau supaya tidak hangus.
  5. Kemudian masukkan kerisik, santan dan terung. Tambah air jika perlu. Masak sehingga terung empuk.
  6. Perasakan dengan garam dan gula.
  7. Biarkan hingga kuahnya pekat sedikit.
  8. Angkat dan bolehlah dihidang.

Saturday, July 2, 2011

Kek Pisang

Photobucket


Salam,
Dah byk hari tak update blog. Semua ni gara2 line internet yg  ada problem beberapa hari ni. Sebenarnya ni gambar lama, buat kek ni dalam beberapa minggu yg lepas dan belum sempat diuploadkan kat sini. Resipi ni dapat dari fb Kongsi Resipi kat link di bawah ni.

KEK PISANG

Sumber : Kongsi Resipi

Bahan-bahannya:

2 cwn tepung gandum
3 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonate
1 camca garam
3/4 cwn gula pasir
2 biji telur
1/ 1/2 cwn pisang
1 cwn butter/minyak masak
1 camca esen vanila

Cara2nya :

1. Pukul telur dgn gula(hingga kembng)

2. Pisang di lenyek + esen

3. Masukkan butter atau minyak masak

4. Masukkan tepung+garam+baking powder+soda bikarbonate

5. Kukus (1 jam)


Photobucket


KEK PISANG BAKAR (CARA SENANG & MUDAH)

Bahan2nya:

2 cwn gula
3 cwn tepung gandum
2 cwn minyak masak atau butter
6 biji pisang - dilenyek berasingan
2 tsp soda bikarbonate
6 biji telur

Caranya:

Kesemua bahan ini diblender.
Bakar pada suhu 180C selama 45 minit @ sehingga masak.

Nota:
Saya buat versi bakar ni. Tapi tak masukkan semua bahan sekaligus. Blender kecik so saya buat satu persatu. Suhu membakar pula ikut oven masing2 ya !

SELAMAT MENCUBA ....

Tuesday, June 21, 2011

Chilled Cheese Cake with Blueberry Topping

Photobucket

Assalamualaikum..

Beberapa minggu yang lepas saya cuba buat cheese cake. Teringin tengok kek ni kat blog kengkawan. Ramai yang dah pandai buat sendiri. Tapi yang saya buat ni saya guna tepung kek segera (cheese cake mix) yang dijual oleh seorang kawan, Suri. Cuma tambah whipping cream dan buat bahan base tu sendiri. Simple dan rasanya memang sedap!

Reispi dari Suri Man's Cookies:

Bahan kek:

Sepaket cheese cake mix
100gm whipping cream
300gm air sejuk

Bahan base:

230gm biskut hancur (saya guna biskut oreo)
115gm mentega cair

Cara membuatnya:

1. Gaulkan biskut dan mentega sehingga sebati. Masukkan ke dalam loyang 8" kemudian tekan dengan padat. Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.

2. Putarkan cheese cake mix dan air sejuk dengan gear rendah selama 1 minit dan teruskan putaran dengan gear tengah selama 3 minit.

3. Campurkan whipping cream dan diputarkan bersama campuran tadi.

4. Tuangkan campuran cheese cake ini ke atas biskut di dalam loyang 8" tadi dan dimasukkan ke dalam peti sejuk selama 5 jam.

Cara membuat topping:

1. Sapukan topping samada blueberry atau strawberry mengikut citarasa anda. (Saya beli blueberry filling yang dijual kat kedai bahan kek)

Photobucket


Photobucket

Bila ada kelapangan nak juga cuba buat sendiri tanpa guna tepung segera ni. Bila la nak pandai kan kalau asyik guna yang segera je..hikhik...
Saya cnp resipi ni dari Koleksi Resipi Nannie kat sini. Save siap2 untuk rujukan bila nak cuba buat nanti. Nampak simple juga bahan2 dan cara buatnya. Tak payah bakar..lagi mudah! Cream cheese dah ada. Cuma nak cari benda gelatin tu...almaklum tak besa buat, tak pernahlah beli. TQ Nannie for the recipe!

BAHAN-BAHAN :

250 grm cream cheese
200 grm cream/whipping cream- 1 kotak kecil
100 grm gula castor - boleh tambah jika suka lebih manis
15 grm gelatin halal brand Nona
100 ml air suam
Blueberry filling

BASE :

200 grm biskut digestive atau biskut marie
100 grm butter dicairkan.

Biskut digestive dihancur halus kemudian digaulkan dengan butter yang dicair sehingga cukup sebati dan boleh dipadat atau dikepal-kepal . Kemudian semua adunan biskut ni tekankan sampai padat dalam bekas yang sesuai . Sejukkan selama 30 minit - 1 jam.

FILLING :

Putar 250gm cream cheese bersama gula castor hingga kembang.Setelah kembang, masukkan semua cream/whipping cream dan pukul hingga lembut & sebati. Ketepikan.

Bancuh gelatin + 100ml air suam . Masukkan gelatin ini ke dalam adunan chream cheese tadi dan gaul semua bahan sehingga cukup mesra.

Tuang adunan cream cheese tadi ke atas base. Sejukkan didalam peti sejuk dan bila dah keras, keluarkan & hias dgn blueberry filling.

Photobucket

Monday, June 20, 2011

DURIAN KG RAGA

Hari Sabtu lepas kami ke dusun mentua di Yan. Bertolak dari rumah jam 9 pagi. Singgah breakfast roti canai dulu, then dalam pukul 10.30 pagi baru kami sampai. Dusun 'tok ayah' tu terletak di Kg Raga, Yan, betul2 depan rumah Pak Tam, pak menakan (bapa sedara) husband. Mesti ada yg pernah dengar Kg Raga kan? Ada homestay kat situ. Tapi kami tak pernah lah sampai ke homestay tu. Masa kami sampai Pak Tam macam dah ready je menunggu kami. Rupa-rupanya tok ayah dah balik ke Merbok sebab ada kenduri pulak kat kg hari tu. Jadi Pak Tam & Mak Tam je la melayan kami anak beranak yg teringin nak mengutip buah kat dusun.


Berjalan masuk ke dusun.Yg belakang sekali tu M.Tam
 
Naufal & Nafis siap bawa bakul

Nampak tak buahnya??

Seronoknye dah jumpa buah durian...


Nafis pun dah dapat satu..

Ni semua Najmi punye tau !
Yg ni isi dia paling best!
Seronok tengok anak 2 mengutip buah durian..kira ni pengalaman pertama dioranglah. Buah memang menjadi sungguh tahun ni. Manggis & rambutan pun ada. Puas lah kami dapat makan durian kali ni, siap dapat bawa balik penuh but kereta hehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...