Thursday, July 28, 2011

Puding Karamel

Assalamualaikum,

Tak berapa hari lagi kita akan menyambut bulan Ramadan AlMubarak...jadi dengan kesempatan ini saya ingin mengucapkan 'Selamat Menjalani Ibadah Puasa' buat semua rakan yang beragama Islam. Semoga segala amal ibadah kita di bulan yang mulia ini mendapat berkat daripada Allah SWT hendaknya. Dan tentunya yg paling sibuk di dapur waktu berbuka dan bersahur adalah kaum ibu. Sudah semestinya akan menyediakan juadah yang enak dan istimewa untuk family tersayang, kan?  Tak apa jgn risau...blog masak2 byk dah sekarang ni, boleh pilih & cuba mana2 masakan yg berkenan. Terima kasih byk2 kpd rakan2 yg sudi berkongsi resipi & ilmu memasak. Semoga Allah membalas budi baik kalian!

Photobucket

Puding karamel ni pernah menjadi favourite saya waktu mula2 kahwin dulu. Sekarang pun masih menggemarinya cuma dah jarang membuatnya. Maklumlah En. Hubby kurang sikit kalau bab2 ada telur ni. Tapi kalau ada puding karamel ni waktu berbuka memang best kan?

Resipinya saya cnp drp blog DayangJack kat sini DapurKu Sayang
Terima kasih ye Dayang!


Bahan-bahan :

Karamel :

6 sudu besar gula pasir
1 sudu besar air
2 sudu besar air panas


Cara-cara :
Hanguskan gula bersama air. Apabila sudah kekuningan, masukkan air panas. Kacau hingga perang pekat. Terus ratakan pd loyang yg bersesuaian. Ketepikan.

Puding :

4 biji telur
300 ml susu cair / susu segar
80-90 g gula halus
1/2 sudu makan jus lemon (boleh juga guna 1 sk esen vanilla)

Cara :

Satukan gula dan telur di dlm satu bekas. Pukul perlahan-lahan sehingga gula larut dan sebati tetapi jgn sampai berbuih.
Kemudian masukkan susu dan jus lemon. Kacau lagi hingga sebati. Tapiskan.
Tuangkan ke dalam loyang berkaramel tadi.
Bakarlah secara steam bath sehingga masak. (suhu bergantung pd jenis oven masing2).
Kalau nak kukus pun boleh juga. Caranya ialah tutupkan loyang dgn kertas foil dan kukuslah hingga masak.

*** kalau nak bagi puding ni cantik dan tak berlubang2, pastikan telur dikacau perlahan-lahan dan tidak berbuih sama sekali.

*** boleh juga ditambah dgn 1/2 makan tepung kastard + 1 sudu makan air (dibancuhkan) jika suka.

Photobucket

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...