Friday, March 30, 2012

30*03*2012


Alhamdulillah...hari ni genap 30 Mac 2012 bertambah setahun lagi usia...



Anakanda-anakanda tersayang - latest pic

Syukur kepada Allah kerana masih dipanjangkan usia dan diberi peluang bernafas di muka bumi ini...Alhamdulillah! Moga perjalanan hidup ini sentiasa diberkati dan diredhai oleh Nya...

Terima kasih Ya Allah atas segala kurniaan Mu !!

Sunday, March 11, 2012

NASI LEMAK BILIS TELUR - sempena cuti sekolah...

Assalamualaikum...

Selamat bercuti buat warga pendidik dan anak-anak...tentu seronok kan walaupun cuti hanya 1 minggu. Mesti ramai yang dah ada plan bercuti ke mana-mana, balik kampung mengunjungi ayah ibu serta sanak saudara, makan kenduri atau lain-lain program bersama family tersayangkan?


Saya pun dapat juga bercuti 3 hari sampai Selasa ni. Rabu kerja balik. Tu pun kena booking awal2 bagitau boss date yang kita nak cuti. Kena bergilir dengan rakan setugas. Ye la orang lain pun nak cuti juga. Jadilah kan...dapat juga bersama family. So pagi ni saya masakkan nasi lemak bilis telur yang simple ni je untuk family. Lama juga tak makan nasi lemak yang dimasak sendiri. Kalau hari kerja tu anak2 asyik makan yang segera ja...koko krunch atau roti telur. Nasi lemak pun beli yang bungkus yang dijual kat area taman ni. Yang bestnya bila anak yg sulung si Naufal tu kata.."sedapnya mama, nasi lemak mama buat ni!!" Hah hilang penat mama..! Itulah anak2...si Najmi yang bongsu tu pun makan banyak dengan telur je tak bubuh sambal. Kalau boleh hari2 mama nak masakkan, tapi nak buat macamana...kalau hari kerja tu kalut je tiap2 pagi heheh...




Ok nak sediakan minum petang pula. Hmm apa yang ada di dapur tu ya? Kejap nak gi tengok...SALAM & SELAMAT BERCUTI BUAT SEMUA !!

Saturday, March 3, 2012

Bingka Jagung

Salam...

Hari ni baru terasa rajin nak update blog. Bingka Jagung ni dah buat lama dah. Masa tu terbaca post kat blog Dapur Azlina @ Terminal Hijrah. Teringin lah pulak...lagipun jagung tin memang ada kat rumah.

Photobucket


Sedap dan anak-anak pun suka. Saya ikut resipi daripada Azlina kat bawah ni. TQ to Azlina ye!

Photobucket

RESIPI BINGKA JAGUNG
( CNP from Dapur Azlina )

SUMBER : BUKU SENANGNYA MEMASAK KUIH MUIH - CHEF HANIELIZA

BAHAN BAHAN :

1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim
3/4 cawan gula
2 sudu besar mentega atau marjerin dicairkan terlebih dahulu

CARA MEMBUATNYA :

Panaskan oven 180C dan sapukan minyak pada permukaan loyang bersaiz 8 x 8 inci ataupun loyang bulat 8 inci

Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan kacau sehingga betul2 rata

Kemudian, tuangkan ia ke dalam loyang dan bakarlah selama 1 jam

Sejukkan sebentar dan potong2 untuk dihidangkan

Nota : Akak guna fungsi grill pada oven selama 10 minit yang terakhir supaya permukaan atas bingka agak garing.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...