Pages

Saturday, March 3, 2012

Bingka Jagung

Salam...

Hari ni baru terasa rajin nak update blog. Bingka Jagung ni dah buat lama dah. Masa tu terbaca post kat blog Dapur Azlina @ Terminal Hijrah. Teringin lah pulak...lagipun jagung tin memang ada kat rumah.

Photobucket


Sedap dan anak-anak pun suka. Saya ikut resipi daripada Azlina kat bawah ni. TQ to Azlina ye!

Photobucket

RESIPI BINGKA JAGUNG
( CNP from Dapur Azlina )

SUMBER : BUKU SENANGNYA MEMASAK KUIH MUIH - CHEF HANIELIZA

BAHAN BAHAN :

1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim
3/4 cawan gula
2 sudu besar mentega atau marjerin dicairkan terlebih dahulu

CARA MEMBUATNYA :

Panaskan oven 180C dan sapukan minyak pada permukaan loyang bersaiz 8 x 8 inci ataupun loyang bulat 8 inci

Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan kacau sehingga betul2 rata

Kemudian, tuangkan ia ke dalam loyang dan bakarlah selama 1 jam

Sejukkan sebentar dan potong2 untuk dihidangkan

Nota : Akak guna fungsi grill pada oven selama 10 minit yang terakhir supaya permukaan atas bingka agak garing.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...