Friday, December 17, 2010

Masak jenahak 3 rasa

Hmm...tetiba rasa nak update blog dgn resipi pulak...
Tengah prepare dinner tadi. Dah masak goreng kacang panjang campur hati dan ayam goreng. Ada ikan jenahak seketul dan tak tahu nak masak apa. Nak buat asam pedas tumis, tak cukup bahan tak sedap. So saya search lah dalam internet. Jadilah jenahak 3 rasa akhirnya...Thanks to empunya resipi lieza zamri . Resipinya sedap, ringkas dan bahan2 senang didapati kat rumah.

Ikan masak 3 rasa - original resepi dari pattani

Bahan2:

seekor ikan jenahak/siakap/gerut
serai dimayang halus
halia dimayang halus
cili api - ikut tahap kepedasan masing2
sos cili
sos tomato
sos tiram
kicap sotong
perencah tomyam
daun limau purut

Cara2nya


1) goreng ikan dahulu tanpa kunyit & garam hingga garing
2) angkat ikan dulu, letak tepi
3) tumis halia dan serai
4) masukkan perencah tomyam dan semua sos
5) masukkan cili
6) masukkan daun limau purut
7) masukkan garam, gula secukup rasa....

bila dah masak, angkat dan tuangkan ke atas ikan tadi...
boleh hias ngan bawang besar, cili besar dan tomato...

kuah dah masak...


jenahak 3 rasa...ready to be served


BUBUR ASYURA


Semalam 10 Muharam 1432H klinik buat program memasak bubur asyura anjuran bersama dengan Panel Penasihat. Ramai juga yang hadir dan turut sama mengacau bubur. Tapi sayang saya tak dapat join sekali sebab ada taklimat kat pejabat. Just minta tolong kat staf untuk ambil gambar sebab nak tau juga sejauh mana respond untuk program ni & kemeriahan mengacau bubur tu. Alhamdulillah...info yang diberitahu, program berjalan lancar dan yang paling penting bubur menjadi sebab ni pengalaman pertama kami!!

Ni resipi Bubur Asyura Utara (ambil dari Mesra.net Resipi) :

Bahan-Bahan:

1kg tepung beras
1kg gula pasir
½kg gula merah (masak dan ditapis)
½kg kacang kuda (direbus)
1kg kacang hijau (direbus)
½kg kacang tanah(digoreng tanpa minyak)
2kg ubi keledek (dipotong kecil dan direbus separuh masak)
2kg pisang
200g sagu
3 tongkol jagung segar
1kg pati santan
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan

Cara:

1.Bancuh tepung beras bersama 7 liter air,kacau di atas api.

2.Masukkan pati santan dan daun pandan. Kacau lagi sehingga pekat.

3.Masukkan gula pasir,gula merah dan garam.

4.Masukkan kacang hijau,kacang kuda, jagung dan keledek.

5.Masukkan kesemua bahan yang lain dan kacau sehingga masak.

6.Bila sudah masak tuang ke dalam acuan dan sejukkan sebelum dipotong.

Tapi semalam tak bubuh kacang kuda, kacang tanah & sagu. Oklah rasanya sedap juga...dapat 2 bekas seorang untuk bawa balik makan dengan family...


Monday, December 6, 2010

Salam Maal Hijrah 1432H



Doa Awal Tahun & Doa Akhir Tahun

dipetik dari
darulnukman.com

Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.

Doa Awal Tahun:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...