Pages

Friday, December 17, 2010

Masak jenahak 3 rasa

Hmm...tetiba rasa nak update blog dgn resipi pulak...
Tengah prepare dinner tadi. Dah masak goreng kacang panjang campur hati dan ayam goreng. Ada ikan jenahak seketul dan tak tahu nak masak apa. Nak buat asam pedas tumis, tak cukup bahan tak sedap. So saya search lah dalam internet. Jadilah jenahak 3 rasa akhirnya...Thanks to empunya resipi lieza zamri . Resipinya sedap, ringkas dan bahan2 senang didapati kat rumah.

Ikan masak 3 rasa - original resepi dari pattani

Bahan2:

seekor ikan jenahak/siakap/gerut
serai dimayang halus
halia dimayang halus
cili api - ikut tahap kepedasan masing2
sos cili
sos tomato
sos tiram
kicap sotong
perencah tomyam
daun limau purut

Cara2nya


1) goreng ikan dahulu tanpa kunyit & garam hingga garing
2) angkat ikan dulu, letak tepi
3) tumis halia dan serai
4) masukkan perencah tomyam dan semua sos
5) masukkan cili
6) masukkan daun limau purut
7) masukkan garam, gula secukup rasa....

bila dah masak, angkat dan tuangkan ke atas ikan tadi...
boleh hias ngan bawang besar, cili besar dan tomato...

kuah dah masak...


jenahak 3 rasa...ready to be served


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...