Monday, November 29, 2010

Naufal & Nafis selamat bersunat

Alhamdulillah tanggal 25 November 2010 yang lalu, dua orang anakanda tersayang Naufal (9) dan Nafis (7) telah selamat bersunat di Poliklinik Keluarga menggunakan kaedah Smartklamp. Everything went on very well for Naufal. But not Nafis (as usual)...it was so painful to him and he just couldn't tolerate it. Sakit sangat2 especially bila nak buang air kecil...menjerit2 Nafis kat dlm toilet. Actually dia kata tak rasa nak kencing lepas sunat tu sampai hari ketiga.Pagi hari ketiga tu Nafis dah tak tahan nak terkencing. So I brought him to the toilet. He screamed aloud, crying and said why it was so painful?? What can I do? I just hold him kuat2 and suruh dia tahan sakit tu. Memang pedih & sakit..but what to do. He has to go through the pain. Kesian sungguh kat Nafis. Terketar2 buang air kecil sampai berpeluh2, risau takut pengsan pulak..so saya memang peluk dia kuat2 waktu kat toilet tu. Trauma sungguh!

Hari ni dah masuk hari kelima. Dah kurang dah sakitnya. Ke toilet pun dah boleh pergi sendiri & basuh sendiri. Lega rasanya. Esok dah nak kerja semula. petang ni tok & aki akan sampai, tolong jaga cucu pulak...


di rumah...menunggu masa bertolak ke klinik

tengah menunggu giliran di klinik



dah selamat bersunat...Najmi teman abang2 baring depan tv

Bacaan Yaasin & doa selamat






Friday, November 19, 2010

Cerita Raya

Hari ni 12 Zulhijjah. Masih bercuti di kampung. Petang ni lepas Solat Jumaat baru balik ke rumah. Balik awal sikitlah sebab boleh lah rehat esok satu hari di rumah sebelum mula kerja Ahad nanti.

Apa cerita raya ya? Ok, first cerita pasal Hanim yang tak jadi bersalin. Hari Isnin hari tu dia dah rasa sakit nak bersalin. Bila dah masuk wad, sakit tu berkurang pulak & tak ada progress menunjukkan tanda2 nak bersalin. So, keesokkannya dia discharged dari wad AzZahra Hospital, Bangi. Sampai hari ni tak dengar khabar lagi. So rasa-rasanya belum mahu keluar lagi baby sorang tu. Tup-tup hari raya baru ni pada pagi 10 Zulhijjah, dapat khabar sepupu suami, Annur (anak MakLang kat SP) telah selamat melahirkan puteri sulungnya. Alhamdulillah..Nurul Iman namanya.

Raya pertama kami balik Bedong. Beraya dengan tok & aki kata Najmi. Lepas solat raya, balik jumpa mentua di Merbok. Adik2 hubby yg dr KL & Tganu dah balik sejak hari Ahad lagi. Menu utama raya haji ... laksa. Bedong buat laksa. Di Merbok pun depa buat laksa. Petang kami ke rumah Pak Tam di Yan & rumah Paknjang di Gurun. Lepas tu balik semula ke Bedong. Paksu Ali & family datang beraya & makan nasi kat rumah. Esoknya pula ke kenduri korban akikah di SP... rumah sepupu abg, Nazlin. Lepas tu pergi tengok baby Annur kat Tmn Keladi. 

Hari tu kami balik tidur di Merbok pula. Adik2 hubby dua2 nak balik malam tu jugak. So kami sampai rumah dah pukul 5. Yang nak jadi cerita (nak tergelak pun ada) masing2 sibuk dgn task masing2 sebab sibuk berkemas nak balik. Bas Ainun pukul 10.30 malam. Mak sibuk sediakan makan malam. Ainun membasuh baju2 dia. Dikmi pula sibuk mengemas baju2 dlm beg. Aku pula sibuk nak buatkan puding roti yg di 'request' oleh Dikmi. Yg bestnya tu sebab tak tahu nak pakai oven, kami pun terpaksalah ber'skyppe' dgn tuanpunya oven tu yg skrg duduk nun di Melbourne. Akhirnya siap juga puding roti ku, dapat jugalah depa bawa balik sorang sebekas....

Resipi puding roti ni ada kat entry ni
puding roti yg simple




Arini posing dgn puding roti



Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha

Salam...
Esok kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha pulak...hmmm lama tak update blog. Hari ni saja ambil cuti. Najmi belum bangun tidur lagi hehe...lena sungguh dia kat sebelah ni, tak perlu pergi nursery. Petang nanti lepas hubby, Naufal & Nafis balik sekolah barulah bertolak balik kampung. Kampung tak jauh...balik Bedong je. Actually si Naufal & Nafis tu ikut rombongan sekolah abahnya..kata nak melawat Muzium Padi, Pusat Sains etc..& Kem Tentera Udara kat Kepala Batas tu jugak kot..nak habiskan hari2 terakhir sekolah.Lepas ni dah masuk cuti sekolah. Perancangannya nak sunatkan dua2 beradik tu InsyaAllah pada 25hb Nov nanti. Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar tanpa komplikasi..Ameen! Lepas tu program seterusnya cuti-cuti Malaysia??? Belum ada plan nak gi mana2. Hajat tu nak gi KL je...tengok anak menakan terbaru...Hanim dah masuk wad pagi semalam, tapi pagi ni belum dengar apa-apa cerita lagi. Baby dah keluar ke belum Hanim?? Mudah-mudahan kedua-duanya selamat & sihat, Ameen...!

3 beradik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...