Friday, August 20, 2010

Puding Roti

Saya memang penggemar puding & salah satu daripadanya adalah puding roti / bingka roti. Dulu pernah cuba satu resipi ni tapi tak berapa menjadi. Semalam Alhamdulillah search resipi ni dlm fotopages jumpa...dah buat untuk berbuka and menjadi. Abang & angah tak henti2 puji kata sedap sangat. Thanks to K. Liza kerana share resipi yg ringkas & sedap ni!

Di bawah ni resipi asal daripada K. Liza...saya just tabur kismis kat atas je sebab takut anak2 tak suka. Sos pun tak buat semalam. Tapi kalau mkn dgn sos tentu lg sedap kan..!
PUDING ROTI
Bahan A:
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)
Bahan B:
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
Bahan C:
2 sudu besar kismis hitam
Sos Kastad:
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula
CARA:
1. Hancurkan / koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Kacau dan gaul rata bahan B.
3. Masukkan kismis dan tuangkan kedalam loyang.
4. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak.
5. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
6. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
NOTA: Sos Kastad boleh juga di gantikan dgn ais krim coklat/vanilla dan sebagainya.. ataupun cream coklat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...