Friday, November 19, 2010

Cerita Raya

Hari ni 12 Zulhijjah. Masih bercuti di kampung. Petang ni lepas Solat Jumaat baru balik ke rumah. Balik awal sikitlah sebab boleh lah rehat esok satu hari di rumah sebelum mula kerja Ahad nanti.

Apa cerita raya ya? Ok, first cerita pasal Hanim yang tak jadi bersalin. Hari Isnin hari tu dia dah rasa sakit nak bersalin. Bila dah masuk wad, sakit tu berkurang pulak & tak ada progress menunjukkan tanda2 nak bersalin. So, keesokkannya dia discharged dari wad AzZahra Hospital, Bangi. Sampai hari ni tak dengar khabar lagi. So rasa-rasanya belum mahu keluar lagi baby sorang tu. Tup-tup hari raya baru ni pada pagi 10 Zulhijjah, dapat khabar sepupu suami, Annur (anak MakLang kat SP) telah selamat melahirkan puteri sulungnya. Alhamdulillah..Nurul Iman namanya.

Raya pertama kami balik Bedong. Beraya dengan tok & aki kata Najmi. Lepas solat raya, balik jumpa mentua di Merbok. Adik2 hubby yg dr KL & Tganu dah balik sejak hari Ahad lagi. Menu utama raya haji ... laksa. Bedong buat laksa. Di Merbok pun depa buat laksa. Petang kami ke rumah Pak Tam di Yan & rumah Paknjang di Gurun. Lepas tu balik semula ke Bedong. Paksu Ali & family datang beraya & makan nasi kat rumah. Esoknya pula ke kenduri korban akikah di SP... rumah sepupu abg, Nazlin. Lepas tu pergi tengok baby Annur kat Tmn Keladi. 

Hari tu kami balik tidur di Merbok pula. Adik2 hubby dua2 nak balik malam tu jugak. So kami sampai rumah dah pukul 5. Yang nak jadi cerita (nak tergelak pun ada) masing2 sibuk dgn task masing2 sebab sibuk berkemas nak balik. Bas Ainun pukul 10.30 malam. Mak sibuk sediakan makan malam. Ainun membasuh baju2 dia. Dikmi pula sibuk mengemas baju2 dlm beg. Aku pula sibuk nak buatkan puding roti yg di 'request' oleh Dikmi. Yg bestnya tu sebab tak tahu nak pakai oven, kami pun terpaksalah ber'skyppe' dgn tuanpunya oven tu yg skrg duduk nun di Melbourne. Akhirnya siap juga puding roti ku, dapat jugalah depa bawa balik sorang sebekas....

Resipi puding roti ni ada kat entry ni
puding roti yg simple




Arini posing dgn puding roti



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...