Friday, December 17, 2010

BUBUR ASYURA


Semalam 10 Muharam 1432H klinik buat program memasak bubur asyura anjuran bersama dengan Panel Penasihat. Ramai juga yang hadir dan turut sama mengacau bubur. Tapi sayang saya tak dapat join sekali sebab ada taklimat kat pejabat. Just minta tolong kat staf untuk ambil gambar sebab nak tau juga sejauh mana respond untuk program ni & kemeriahan mengacau bubur tu. Alhamdulillah...info yang diberitahu, program berjalan lancar dan yang paling penting bubur menjadi sebab ni pengalaman pertama kami!!

Ni resipi Bubur Asyura Utara (ambil dari Mesra.net Resipi) :

Bahan-Bahan:

1kg tepung beras
1kg gula pasir
½kg gula merah (masak dan ditapis)
½kg kacang kuda (direbus)
1kg kacang hijau (direbus)
½kg kacang tanah(digoreng tanpa minyak)
2kg ubi keledek (dipotong kecil dan direbus separuh masak)
2kg pisang
200g sagu
3 tongkol jagung segar
1kg pati santan
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan

Cara:

1.Bancuh tepung beras bersama 7 liter air,kacau di atas api.

2.Masukkan pati santan dan daun pandan. Kacau lagi sehingga pekat.

3.Masukkan gula pasir,gula merah dan garam.

4.Masukkan kacang hijau,kacang kuda, jagung dan keledek.

5.Masukkan kesemua bahan yang lain dan kacau sehingga masak.

6.Bila sudah masak tuang ke dalam acuan dan sejukkan sebelum dipotong.

Tapi semalam tak bubuh kacang kuda, kacang tanah & sagu. Oklah rasanya sedap juga...dapat 2 bekas seorang untuk bawa balik makan dengan family...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...