Friday, June 17, 2011

LAKSA KEDAH

Photobucket

Salam...

Hari ni saya masak masakan yang favourite buat kami sekeluarga. Tak lain tak bukan ... Laksa Kedah. Padahal baru je last week makan laksa kat kampung. Hari ni rasa nak makan laksa lagi. Dah orang Kedah kan memang hantu laksa dan kalau macam tu kenalah tau buat laksa. Kalau sapa2 mai Kedah ni, akan jumpa byk kedai/gerai yang menjual laksa ni. Makan pula dengan cendol..mmm sedapp!

Masak laksa ni simple je, cuma bab nak perisi/asingkan isi ikan tu yang renyah sikit. Kalau buat sorang2 lagi boring. Tapi anak saya yg sulung si Naufal tu rajin menolong kalau nk perisi ikan ni. So taklah boring & cepat sikit kerja nya.

Photobucket

Ni saya kongsikan resipinya mcm yg selalu my mom masak....

Bahan-bahan kuah:

1 1/2kg ikan kembung
15-20 tangkai cili kering (kepedasan ikut selera masing2)
2 labu bawang besar (nak guna bawang merah pun boleh)
sedikit belacan
daun kesum
2 batang bunga kantan
10 keping asam keping/gelugor
garam & serbuk perasa secukup rasa

Cara membuatnya :

Laksa segar/kering (saya guna laksa kering - seeloknya direndam semalaman) direbus sehingga lembut kemudian ditos.

Cara membuat kuah:

Ikan direbus dan diasingkan isi dengan tulang. Kemudian kisar isi ikan dan tulang berasingan. Tulang ikan yang telah dikisar hendaklah ditapis dahulu, ambil airnya sahaja.  Air rebusan ikan jangan dibuang, ditapis ke dalam periuk.
 
Kisar cili kering, bawang dan belacan. Campurkan sekali ke dalam periuk dan rebus.
Masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping.
Didihkan kuah sehingga masak. Masak hingga kepekatan yang dikehendaki.
Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.

Bila sudah masak hidangkan bersama bahan2 hiasan seperti daun salad/pucuk putat/pucuk janggus/daun selom, hirisan timun, bawang besar, cili padi, limau kasturi dan telur rebus.

3 comments:

  1. Salam...

    sedapnya laksa kedah!!! fav e-na tu...

    tq sudi singgah n follow LK...ambik je mana2 resepi yg berkenan dlm LK, x perlu minta izin...salam kenal dari E-na juga...;-)

    ReplyDelete
  2. Waaa...saya suka makan laksa sebab mak saya masak laksa kuala perlis..
    Bhahaha..nice job~
    Jom blogwalking kat sini

    ReplyDelete
  3. Sedap3... Mntk share ye..nk try buat..mntk2 la jadi..aminnn...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...