Thursday, June 9, 2011

Lets Calculate Our BMI

Salam,

Semenjak dua menjak ni suka sungguh tengok blog2 masakan yg semestinya ada gambar food2 yg sedap2 belaka. Dan semenjak itu jugalah memang terasa badan ni dah semakin naik. Sebelum cuti sekolah hari tu gi ambil baju kurung yg ditempah kat tailor. Ada 2 pasang. Actually baju tu hantar dari bulan 2 lagi & pakai ukuran yg lama juga. Ingatkan badan dok besaq tu jugak. Tapi bila balik rumah & cuba pakai...alamakk, rasa ketatlah ! Bukan rasa, tapi memang ketat daripada biasa..Aduhai baju tu nak pakai masa kenduri kendara cuti sekolah ni lah...

Masa balik bercuti last week, kakak pun tegur memang adiknya ni nampak berisi! Jumpa kawan lama 3 hari lepas pun katanya "you nampak lainlah!" Heheheh..tahu lah tu maknanya...!

Hari ni terasa nak timbang badan kat klinik. Hah..naik 2kg dalam masa tak sampai 2 bulan? Kalau dulu memang tak kisah sangat dengan berat badan ni sebab payah nak naik. Nak dapat 50 kg pun susah. Tapi rasanya selera makan sama saja. Nak kata mengandung, dak kut heheh...

Jom kita kira BMI..Body Mass Index @ Berat Badan Unggul kat link ni -->>BMI Calculator . Bukan nak promote barangan Nestle ye! Just nak pinjam calculator aje. Boleh cepat sikit kira..
Ok tak BMI? Mine 23.01, kalau ikutkan memang masih dalam normal range tu (between 18.5-24.9).Tapi risau juga kalau tiap2 bulan naik 1 kg macamana ???

So, memang nak kena hati2 ni sebab family history memang ada Diabetes & Hypertension. Kalau overweight @ obese..memang tu salah satu faktor risiko nak dapat pelbagai penyakit. Conclusionnya hari ni....nak kena mula bersenam nih...hmmm bila nak mula ye??

3 comments:

  1. bogmusafir..ye..moh le ziarah blog.. http://amanjamaluddin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. dulu beriya2 nak senam.. beli alat senanam, pakai 2 kali je...lepas tu jadi barang hiasan, berat amie setakat ini mantain....sejak tinggalkan minuman sejuk, everyday minum air suam/panas...keluar peluh byk...rasa sihat, teringin minum sejuk? sekali2 je beli ais... tak simpan ais dlmpeti sejuk...he he ee

    ReplyDelete
  3. bagus tu amie amalkan minum air masak. sy ni pun nk kena disiplin diri..asyik nk minum air ais je esp kalau mkn kt luar!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...