Saturday, May 28, 2011

Daging Masak Kurma

Photobucket

Salam....
Hari ni dah bermulanya school holiday bagi yang bersekolah di Kedah dan negeri2 yg sewaktu dengannya. So buat my hubby and my 2 beloved kids... Selamat Bercuti!! 2 minggu juga cuti sek kali ni. Tak ada plan pula nak pergi jln mana2 sebab mamanya kena kerja huhu...

My hubby pagi2 tadi dah naik bas rombongan ke Hadyai selama 2 hari 1 malam. Geng cikgu cikgi pergi rombongan hikhik..bukannya bawa anak murid ke..!! Bagi chance la kan cikgu pi berjalan pulak..kalau tak dok bawa budak je kan?

So, lepas hantar hubby pagi tadi..dengan izinnya saya bawa anak2 balik kampung. Balik rumah mak ayah lah kan...hepi sgt budak2 tu kalau balik kg!! Bukan anak2 je, mak pun hepi jugak hehe..!

Sambil online bukak fb & blog, pekena pulak kopi panas satu mug. Tu yang tak boleh nak lena lagi nih. Jam dah pukul 11.30 malam. Teringat gambar lauk yang masak semalam...nak juga boh dalam blog..

Tentu ramai yg dah biasa makan @ masak lauk daging masak kurma kan? Ni salah satu favourite anak2 saya. Semalam nak habiskan stok dalam freezer...ada daging & udang. Terfikir lama juga tak buat masak kurma ni.

Photobucket

Photobucket

Saya ni bab nak menaip resipi yg kureng rajin sket...so saya cnp resipi kurma daging ni drp blog masakan Rozzan RSR. Tapi yg saya buat versi sendiri yg simple aje coz kentang, tomato pun tak ada...

DAGING LEMBU MASAK KURMA

Bahan-Bahan:

1 kg daging lembu (dipotong kecil seperti memasak rendang)

2 biji bawang besar (saiz besar) }
4 ulas bawang putih                   }  dikisar
1 inci halia                                 }                          

6 sudu besar rempah kurma
(dicampur dgn bahan kisar)
3-4 cawan air
300 gm santan pekat
garam secukup rasa
2 btg cili hijau
2 btg cili merah
3 biji kentang (dibelah dua atau empat)
3 biji tomato (dibelah dua)
sedikit daun ketumbar
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
secukup minyak masak + 1 sudu besar minyak sapi
Cara:

1) Panaskan minyak & m.sapi dalam periuk. Masukkan cengkih, pelaga, kayu manis bersama rempah kisar. Tumis sehingga rempahnya garing. Bubuh sedikit air jika perlu.
2) Kemudian, masukkan pula daging bersama 3 cawan air dan masak hingga daging ½ empuk. Seterusnya, masukkan santan pekat, kentang, cili hijau, merah, lebihan air tadi dan bubuh garam.

3) Masak lagi hingga daging empuk sepenuhnya. Masukkan pula tomato dan daun ketumbar . Kecilkan api dan biarkan selama lebih kurang 5 minit sebelum dimatikan api. Keadaan kuahnya mestilah agak pekat dan tidak cair.
4) Enak dimakan bersama nasi, roti, dll.
Catatan:
1) Anda boleh tukarkan santan kepada kira-kira 100gm biji gajus atau badam yg direndam dan dikisar dgn secukup air.
2) Sukatan air boleh ditambah lagi jika perlu (utk mengempukkan daging)
3) Kuah Kurma Daging ni selalunya agak pekat. Kalau cair, nanti ia menyerupai lauk sup daging pula. Tapi, apapun, terserahlah pada citarasa anda. Kita yg nak makan dia, betul tak?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...