Friday, May 20, 2011

Mee Jawa

Photobucket

Salam Jumaat...

Hari ni nak share menu kami sekeluarga tengahari tadi. Pakat tak mau makan nasi. Hubby kata buat mee lah, nanti kawan dia mai petang satgi boleh jamu makan. Jadi, termasaklah mee jawa ni hari ni heheh...

Saya buat rujukan juga...kali ni daripada buku resipi K.Hanieliza, 1 Hari 1Resipi. Actually lama dah teringin nak beli tapi baru ada kesempatan mendapatkannya last week. Saya beli kat Popular Book Store.Memang suka ikut resipi K. Lieza ni coz resipi dia kalau ikut gerenti jadi!

Photobucket

Ni saya copypaste resipi dari blog kak Liza...

Bahan-Bahan:

1 kg mee kuning (dicelur)
1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
300 gm tauge (buangkan kakinya)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris)
3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah:

1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ]
3 batang serai ]            mesin halus
Sedikit halia ]
sedikit lengkuas ]
100 gm udang kering ]
2 s/b cili kisar
3 s/b serbuk kari daging
air rebusan daging
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula

Caranya:

1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.

3 comments:

  1. salam kenal mamanajmi,
    kak amie terpikat pulak dgn mee jawa ni...

    ReplyDelete
  2. Salam K.Amie...

    Saya ni bukannya pandai sgt masak memasak ni, tu sebab kena tengok buku hehe... Dah kenal K. Amie bolehlah saya belajar drp akak pulak ye!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...