Menu tengahari ni sekadar ikan jenahak, seketul buat goreng, dan kepalanya masak asam pedas ala Johor.
Makan dengan anak-anak je. Nasib depa ni tak cerewet. Ada ikan goreng & kuah pun dah cukup.Kalau dengan kicap lagi depa suka.
Resipinya :
( diolah dari original resipi kat dapur Rinnchan )
Bahan-bahan:
Beberapa ketul ikan jenahak (termasuk bhg kepala) - dibersihkan Bahan kisar :
2 ulas bawang merah
Sebiji bawang besar
3 biji bawang putih
2 inci halia
Cili kering secukup pedas, direndam
2 inci lengkuas, dihiris nipis
1 batang serai, dititik
Sedikit belacan
Daun kesom
Sekuntum bunga kantan
Garam dan gula secukup rasa
3 keping asam gelugur ( Asam jawa pun boleh)
Air secukupnya
Cara-cara :
1. Tumiskan bahan kisar, lengkuas, serai dan belacan hingga cili betul2 masak.
2. Tuangkan sedikit air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali sebelum mengangkat masakan, masukkan daun kesom
dan bunga kantan. Kacau seketika sebelum diangkat dan dihidang.
No comments:
Post a Comment