Hari ni baru terasa rajin nak update blog. Bingka Jagung ni dah buat lama dah. Masa tu terbaca post kat blog Dapur Azlina @ Terminal Hijrah. Teringin lah pulak...lagipun jagung tin memang ada kat rumah.
Sedap dan anak-anak pun suka. Saya ikut resipi daripada Azlina kat bawah ni. TQ to Azlina ye!
RESIPI BINGKA JAGUNG
( CNP from Dapur Azlina )SUMBER : BUKU SENANGNYA MEMASAK KUIH MUIH - CHEF HANIELIZA
BAHAN BAHAN :
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim
3/4 cawan gula
2 sudu besar mentega atau marjerin dicairkan terlebih dahulu
CARA MEMBUATNYA :
Panaskan oven 180C dan sapukan minyak pada permukaan loyang bersaiz 8 x 8 inci ataupun loyang bulat 8 inci
Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan kacau sehingga betul2 rata
Kemudian, tuangkan ia ke dalam loyang dan bakarlah selama 1 jam
Sejukkan sebentar dan potong2 untuk dihidangkan
Nota : Akak guna fungsi grill pada oven selama 10 minit yang terakhir supaya permukaan atas bingka agak garing.
No comments:
Post a Comment